nlenbe-nlDé beste software voor kwaliteits- en risicomanagement.

Interactieve documenten voor efficiënter documentmanagement

Organisaties die in de toekomst succesvol willen blijven, zitten niet stil. Vooral niet als het gaat om de adoptie van nieuwe technologische ontwikkelingen. Thema’s als big data, analytics, robotisering en artificial intelligence (AI) staan hoog op de agenda’s van organisaties die vooruit willen en daarbij een voortrekkersrol innemen op het gebied van slim en efficiënt werken. Maar wat heeft dit te maken met documentmanagement?

Veel organisaties zetten documentmanagement in voor het borgen van hun kwaliteit. Zo hebben medewerkers op iedere locatie en op ieder gewenst moment de beschikking over de juiste, actuele en goedgekeurde informatie. Dit vermindert de kans op fouten en zorgt er tevens voor dat men sneller en efficiënter kan werken.

Dankzij slimme zoekalgoritmes kan men de juiste documentatie snel raadplegen. Maar eenmaal aangekomen bij het juiste document, begint uitdaging twee: waar in de 50 pagina’s staat de exacte informatie die je op dat moment nodig hebt? Interactieve documenten bieden uitkomst!

Van digitaal naar mobiel naar (artificiële) intelligentie

Sinds de opkomst van het internet kunnen we concluderen dat gebruikersgemak en de snelheid waarmee gebruikers de juiste documenten kunnen raadplegen, continu centraal staan. Dit is ook terug te zien in de wijze waarop organisaties hun documentbeheer inrichten.

  • In fase 1, zo rond de eeuwwisseling, was er een opvallende overgang van papieren documenten naar een digitale vorm;
  • In de tweede fase, vanaf medio jaren ’10 van deze eeuw, is het opvallend hoeveel mobiele oplossingen er geïntroduceerd zijn. Ambulante medewerkers kunnen hierdoor nog sneller en eenvoudiger documenten vinden en het principe ‘altijd en overal’ heeft hierdoor een nieuwe lading gekregen;
  • Met de komst van interactieve documenten verplaatsen we ons naar fase 3.

In deze laatste fase staat ons meest waardevolle bezit centraal: tijd! Want hoe zorgen we ervoor dat medewerkers nog slimmer en efficiënter kunnen werken en zo tijd overhouden voor het werk dat er écht toe doet?

De oplossing: interactieve documenten

Het tijdperk van het doorspitten van statische, saaie, lange en tijdrovende documenten, is met de komst van interactieve documenten dus passé. Met interactieve documenten wordt namelijk de snelheid én toepasbaarheid waarmee gebruikers informatie tot zich krijgen significant verbeterd. Het kenmerkt de volgende stap richting de fase waarin Artificial Intelligence (AI) een plek krijgt binnen efficiënt documentmanagement.

Interactieve documenten in de praktijk

Maar hoe werken die interactieve documenten dan precies?

Stel, een verpleegkundige van een regionaal ziekenhuis is op weg naar een patiënt waarbij een infuus wordt aangebracht. Ze loopt de kamer binnen, constateert dat het om een kind gaat en dat er een nieuw infuussysteem ligt dat ze moet gebruiken.

Hoewel ze een paar weken geleden een keer heeft geoefend, is het haar even ontschoten hoe het ook alweer werkt. Waar ze voorheen moest zoeken naar de juiste werkinstructie en vervolgens in het document nog moest zoeken naar de juiste pagina (het gaat namelijk om een specifieke handeling), gaat dat met de komst van interactieve documenten een stuk sneller. 

Ze pakt haar mobiel en scant de QR-code op het apparaat. Bij het openen van de werkinstructie verschijnt de vraag ‘Gaat het om (a) een patiënt onder de 18 jaar of (b) een patiënt boven de 18 jaar?’. Ze klikt op de juiste knop en krijgt vervolgens de vraag of het gaat om (foto A) bijna onzichtbare aders of (foto B) zeer goed zichtbare aders. Ze kiest voor foto B en een instructievideo verschijnt – evenals een interactieve foto – met informatie over ieder onderdeel van het infuussysteem.

Ook krijgt ze een melding dat ze eerst haar handen moet ontsmetten alvorens te starten. Ze kiest vervolgens voor de video en doorloopt de stappen; binnen 1 minuut is ze klaar en kan ze naar de volgende patiënt.

Dankzij het gebruik van het interactieve document heeft ze zeker 10 minuten bespaard en is de kans op fouten enorm gereduceerd.

Dit praktijkvoorbeeld is natuurlijk slechts één voorbeeld, er zijn uiteraard legio situaties te bedenken in andere branches en voor andere beroepsgroepen waarbij de juiste informatie op het juiste moment hét verschil maakt. 

Meer weten over Zenya?

Vraag de brochure aan zodat je alle informatie gemakkelijk bij de hand hebt.

Download de brochure voor Zenya Software - Software voor kwaliteits- en risicomanagement

Gratis demo beschikbaar

Zelf zien wat Zenya voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag een gratis demo aan.

Benieuwd wat Zenya
voor jouw organisatie kan betekenen?

Neem vrijblijvend contact op met onze experts! Wij denken graag met je mee.