nlenbe-nlDé beste software voor kwaliteits- en risicomanagement.

Bij ongevallen is het vaak wel duidelijk dat er meldingen gemaakt moet worden. Maar hoe men dan zo’n melding moet maken, dat is vaak minder bekend terrein. Zo weten werknemers soms niet bij wie ze de melding moeten maken. Of soms is er onwetendheid over om wat voor soort ongeval het gaat, en of er überhaupt sprake is van een bedrijfsongeval. Gelukkig is de meeste onzekerheid rondom ongevallen meldingen vrij gemakkelijk en snel op te lossen.

Het belang van meldingsbereidheid

Een veelvoorkomend probleem is schaamte bij de veroorzaker van het ongeval. Niemand veroorzaakt een bedrijfsongeval met opzet, maar men kan zich achteraf gezien toch flink schuldig voelen. Aan het management van organisaties is het de uitdaging om te zorgen voor een veilige meldcultuur. Dit kan men stimuleren door bewustwording van de voordelen van het melden van (bijna)incidenten te vergroten.
Wanneer alle werknemers de voordelen van het melden van (bijna) incidenten inzien en er een veilige meldcultuur heerst, dan zal men eerder bereid zijn incidenten te melden. Ondanks eventueel schuldgevoel. Als dit zo is, dan is de meldingsbereidheid verhoogt.

Wanneer meldingsbereidheid verhoogd wordt, krijgt men steeds beter inzicht in het aantal incidenten waar men mee te maken heeft. Of het type incident wat vaker voorkomt dan een ander type, zodat men verbetermaatregelen met een bepaalde richting kan inzetten. Daarnaast kan men zien of er incidenten zien die herhaaldelijk voorkomen, zodat men proactief kan reageren met verbetermaatregelen zodat herhaling steeds minder vaak of zelfs nooit meer zal voorkomen. Op deze manier helpt het verhogen van meldingsbereidheid bij steeds veiliger, efficiënter en fijner werken.

Niet enkel voor het maken van meldingen dienen er systemen aanwezig te zijn. Ook voor de afhandeling en verbeteringen binnen de organisatie zijn deze systemen een welkome toevoeging. Wanneer medewerkers weten dat de melding serieus wordt opgepakt, stimuleert dit de meldingsbereidheid. De afhandeling is een belangrijke taak voor het mogelijk maken van ongevallen meldingen binnen de organisatie. Doordat het op de goede manier wordt afgehandeld, krijg je als organisatie meer inzicht in wat de oorzaak is geweest van het ongeval. Deze informatie kan dan gebruikt worden om het in te toekomst te verbeteren. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Daarnaast is het goed wanneer de drempel om meldingen te maken zo laag mogelijk is. Met de juiste incidentmanagementsoftware is dit een peulenschil.

Ongevallen melden met gespecialiseerde software

Ondanks dat er een aantal uitzonderingen zijn, is er in de meeste gevallen een meldplicht bij ongevallen. Zeker wanneer het resultaat van zo’n bedrijfsongeval blijvend letsel of ziekenhuisopname oplevert. Zorg er daarom als organisatie voor dat het melden van een ongeval in een hectische situatie overzichtelijk en gemakkelijk is. Wanneer je in een hectische situatie gemakkelijk een ongeval kan melden door middel van intuïtieve, gebruiksvriendelijke software vanaf elk device, maak je het een stuk toegankelijker. Een manier om dit goed in te richten is het inzetten van incidentmanagementsoftware.

Hoe vind je de juiste incidentmanagementsoftware?

Wanneer je op zoek gaat naar een systeem waarmee je zowel de meldingsbereidheid als het aantal gemaakte meldingen kunt verhogen, bedenk je dan dat het slim is wanneer je…

  • …meldingen kunt maken vanaf élk device. Wanneer je niet afhankelijk bent van mobiel of desktop, dan verdwijnen meldingen minder snel op ‘de stapel voor later’;
  • …geen technische kennis nodig hebt voor gebruik. De interface moet helder en intuïtief zijn, zodat meldingen maken gemakkelijk is.

Houd je rekening met deze twee punten, dan zorg je ervoor dat het voor iedereen binnen de organisatie makkelijker wordt om de melding bij de juiste partij te krijgen.

Met Zenya software heb je continu zicht in de aard en omvang, maar ook status en eigenaar van de meldingen. Hierdoor kan je op zowel individueel- als teamniveau acties verbeteren. Door middel van een dashboard is er real-time overzicht van alle meldingen. Met Zenya maak je het melden van ongevallen eenvoudig en gemakkelijk.

Zenya FLOW ontdekken?

Vraag de brochure aan zodat je alle informatie gemakkelijk bij de hand hebt.

Download de brochure voor Zenya FLOW - Incidentmanagement Software

Gratis demo beschikbaar

Zelf zien wat Zenya FLOW voor jouw organisatie kan gaan betekenen?

Vraag een gratis demo aan »

Meer weten over de voordelen van
Zenya FLOW voor jouw organisatie?

Vraag een persoonlijke demo aan, zodat we online of op locatie de mogelijkheden kunnen bespreken.