Bijna een jaar – zo lang is Zenya BOOST nu op de markt. BOOST is dé tool om medewerkers binnen organisaties te betrekken bij veranderingen rondom kwaliteits- en risicomanagement. Inmiddels maken al veel organisaties tevreden gebruik van BOOST, waaronder het Radboudumc. Mede dankzij de waardevolle input van onze klanten worden er op 20 mei nieuwe features gereleased. Thomas de Groot, Product Manager bij Infoland, vertelt in dit artikel wat je mag verwachten van nieuwe features.
Je kunt je kwaliteits- en risicomanagement nog zo goed op orde hebben aan de achterkant, uiteindelijk draait het allemaal om de mensen in je organisatie. Als je hen niet betrekt bij processen of niet regelmatig informeert over veranderingen, hoe verwacht je dan dat ze betrokken blijven? Met die gedachte in het achterhoofd werd Zenya BOOST ontwikkeld.
“BOOST speelt in op de ‘zachtere’ kant van kwaliteits- en risicomanagement”, vertelt Thomas. “In die wereld gaat het vaak om het vastleggen van protocollen of het aantoonbaar maken dat je voldoet aan bepaalde normen, de ‘harde’ kant. Er zijn binnen dit vakgebied geen tools die bijdragen aan gedragsverandering.”
En dus gingen de ontwerpers, software engineers, marketeers en consultants van Infoland aan de slag met dit idee. “Vanaf de eerste schetsen hebben we klanten nauw betrokken bij de ontwikkeling”, vertelt Thomas. “In juli 2023 werd Zenya BOOST gelanceerd. Door deze module toe te voegen aan onze software suite, kunnen we een totaalpakket aanbieden aan onze klanten.”
Het is één ding om een nieuw product te bedenken, of het ook echt aanslaat bij klanten is een ander verhaal. Thomas: “Dat blijft natuurlijk altijd spannend, maar ik ben trots om te zien hoeveel van onze klanten na een jaar intensief gebruikmaken van BOOST.”
Het Radboudumc is een van die klanten. Het ziekenhuis zet BOOST enthousiast in om duizenden medewerkers te bereiken. Onlangs vertelden Mieke Joosten-Melis en Anja van der Cruijsen van het Radboudumc uitgebreid over hun ervaringen met Zenya BOOST in een gezamenlijk webinar.
Mieke en Anja zijn beide adviseur binnen de Adviesgroep Procesverbetering & Implementatie. Zij zijn verantwoordelijk voor allerlei projecten die in het teken staan van verbeteren. “Het Radboudumc zet BOOST al sinds de bètaversie in”, vertelt Thomas. “Ze keken erg uit naar de komst van onze tool omdat ze die écht nodig hadden. Ze zochten een leuke, frisse, innovatieve manier om thema’s onder de aandacht te brengen, aan de hand van microlearning.”
Zo heeft het Radboudumc intern de ‘Vraag van de Week’, waaraan 550 IC-verpleegkundigen al vier jaar wekelijks deelnemen. “BOOST is hier de tool bij uitstek voor, omdat we nu eenvoudig zelf campagnes kunnen opzetten en de Vraag van de Week op een laagdrempelige manier kunnen versturen. E-learning is niet nodig en het beheer gebeurt decentraal”, aldus Mieke en Anja.
Het Radboudumc zet Zenya BOOST in voor vier grote doelen:
De Vraag van de Week, bedacht door Rosanne Abbink (IC verpleegkundige) is een sterk praktijkvoorbeeld dat andere organisaties kan inspireren. “De Vraag van de Week-campagne sluit aan bij ons doel om kennis op te frissen”, klinkt het tijdens het webinar. “Tijdens de Vraag van de Week krijgen verpleegkundigen elke maandag een aantal meerkeuzevragen, waarmee de kennis op niveau blijft.”
Na de vragen komt een kennisflits en een link naar het bijbehorende protocol. Dit gaat altijd volgens een vast ritme: vragen, een kennisflits en de link. De inhoud wordt volledig beheerd door de verpleegkundigen. Ze maken de inhoud en monitoren de deelname, niet het resultaat.
“De campagnes verhogen de kennis binnen onze organisatie”, vertellen Anja en Mieke tijdens het webinar. “De kracht zit ’m in het ritme. Medewerkers moeten nadenken en antwoord geven, er is interactie. De kennis blijft veel beter hangen, juist doordat het steeds om kleine stukjes informatie gaat (microlearning), in plaats van lange verhalen of scholingsmiddagen. De beheerders van de campagnes hebben wel een wens: ze willen graag een vragenbibliotheek om uit te putten. Zo blijft de kennis van onze verpleegkundigen up-to-date.”
Meer weten over hoe het Radboudumc BOOST inzet? Kijk hier het webinar terug.
Thomas vertelt: “Voor mij als Product Manager is het gaaf om te zien hoe BOOST in de praktijk wordt ingezet, zoals bij een gerespecteerde klant als het Radboudumc. Zo krijgen andere organisaties een goed beeld van hoe BOOST een verschil voor hen kan maken. Want ik kan me best voorstellen dat het lastig is om aan de slag te gaan met je eerste campagne.”
En laat dat nu nét de inspiratie zijn voor de belangrijkste feature zijn in de nieuwe release van 20 mei. Dan wordt het namelijk mogelijk om campagnes te delen met andere organisaties – uiteraard geen toeval.
“Het maken van een compleet nieuwe campagne kan lastig zijn. Als je voor het eerst onze software opent en een leeg scherm ziet, is het moeilijk om vanuit het niets een campagne op te zetten. Als kwaliteitsmanager ben je nu eenmaal geen communicatieadviseur of marketeer die dit dagelijks doet”, vertelt Thomas. “Daarom kun je vanaf de nieuwe Zenya 7.3.0. release campagnes met andere organisaties delen.”
Er is namelijk vaak overlap in wat organisaties willen bereiken. Denk aan veiliger werken en het leveren van betere kwaliteit. Je kunt een campagne met één organisatie delen of ervoor kiezen om het breder te delen op de Infoland community. Thomas: “Het maken van eigen content is dus niet altijd meer nodig. Organisaties die dit lastig vinden maken zo een vliegende start. Het is namelijk veel eenvoudiger om bestaande content aan te passen naar behoefte dan om iets nieuws te maken. Het is eenvoudig om nu een campagne kunt aanpassen, zodat deze past bij jouw organisatie en de doelgroep die je wilt bereiken, zodat die écht aansluit bij hun wereld.”
Thomas geeft aan dat deze nieuwe features BOOST aantrekkelijker maken voor veel organisaties. Deze release is het startschot voor het delen van content, en maakt BOOST veel sneller inzetbaar. “Dankzij goede praktijkvoorbeelden, zoals die van het Radboudumc, en de mogelijkheid met kant-en-klare campagnes aan de slag te gaan, denk ik dat onze klanten mooie stappen kunnen zetten en veel van elkaar kunnen leren. Campagnes creëren wordt zo heel laagdrempelig!”
20 mei gaan onze klanten kunnen genieten van de nieuwe versie van Zenya! Onze klanten op de slowring mogen een kleine maand later (17 juni) aan de slag met Zenya 7.3.0.
Meer lezen over de nieuwe 7.3.0. release? Hier lees je er alles over.
Vraag de brochure aan zodat je alle informatie gemakkelijk bij de hand hebt.
Zelf zien wat Zenya BOOST voor jouw organisatie kan gaan betekenen?
Lees er alles over op de Zenya BOOST pagina, of vraag meteen een gratis demo aan!