Ben je benieuwd tegen welke risico’s je organisatie aan kan lopen in 2024? Ieder jaar komen diverse onderzoeksbureaus met een top 10 risico’s voor organisaties. We nemen ze graag voor je onder de loep, zodat jij weet waar je je op moet voorbereiden! De top 10 risico’s komen voort uit de Allianz Risk Barometer. Ze hebben de belangrijkste risico’s vastgesteld voor 2024. Hiervoor hebben ze de bevindingen gebundeld van meer dan 3000 risicomanagementexperts uit 92 landen en 24 sectoren. Lees hieronder welke uitdagingen de komende tijd een grote rol gaan spelen in het bedrijfsleven.
Voor het eerst zijn cyberincidenten het grootste wereldwijde risico in de Allianz Risk Barometer. Vergeleken met 2023 is dit risico gestegen in de ranking. Uit alle ondervraagden gaf 36% aan dat zij dit als grootste risico beschouwden. Dat is vijf procentpunten meer dan bedrijfsschade, het risico dat op nummer twee staat. Dit risico geldt voor zowel grotere als kleinere organisaties wereldwijd.
Het is niet gek dat cyberincidenten zorgelijk zijn voor veel organisaties. Cybercriminelen worden namelijk steeds slimmer en vinden nieuwe manieren om cyberaanvallen te plegen, omdat de technologie steeds beter wordt. Deep fakes, overtuigende phisingmails en nieuwe malware: het zijn aanvallen die we dit jaar meer dan ooit kunnen verwachten. Er zijn een aantal manieren om je organisatie voor te bereiden op meer cyberaanvallen. Zo kun je met een goed documentmanagementsysteem informatie veilig opslaan en meer bewustwording creëren bij medewerkers .
Sinds 2023 wordt de supply chain minder verstoord. Dit komt door het einde van de pandemie. Ook hebben bedrijven sinds de pandemie maatregelen genomen op het gebied van risicobeheer. Desondanks blijft bedrijfsschade door onderbreking van bedrijfsprocessen de op één na grootste bedreiging in de Allianz Risk Barometer.
Bedrijfsschade is nauw verbonden aan risico’s die we dit jaar terugzien in de top tien, zoals cyberincidenten en natuurrampen. Voor je organisatie is het dan ook belangrijk om maatregelen te nemen die de dagelijkse processen beschermen. Denk hierbij aan maatregelen om de supply chain te versterken en om de informatieveiligheid te vergroten.
Verwoestende aardbevingen, heftige overstromingen en een recordaantal natuurbranden: een van de grootste stijgers dit jaar zijn natuurrampen. Vergeleken met 2023 is dit risico drie plaatsen in ranking gestegen. Natuurrampen hebben ernstige gevolgen voor mens, milieu en de economie. De gemiddelde economische schade was de afgelopen vijf jaar 32 miljard dollar. Dit is in 2023 opgelopen tot wel 60 miljard dollar.
Organisaties zien natuurrampen als de op één na grootste oorzaak van bedrijfsschade. Om de rampen zoveel mogelijk het hoofd te bieden, lopen organisaties tegen diverse uitdagingen aan. Denk hierbij aan het nemen van maatregelen om locaties beter bestand te maken tegen extreme weersomstandigheden, zoals overstromingen.
In Nederland zijn de verwachte gevolgen van klimaatverandering voor de bedrijfsvoering beperkt, blijkt uit een onderzoek van de Europese Investeringsbank (EIB). In Nederland verwacht 13 procent van de organisaties dat klimaatverandering grote gevolgen gaat hebben voor de bedrijfsvoering. 31 procent verwacht enige gevolgen. Vergeleken met de rest van de EU ligt dit aantal respectievelijk hoger, namelijk op 23 en 35 procent.
Ondanks beloftes om de bureaucratie voor organisaties te verminderen, krijgen zij in 2024 nog steeds te maken met nieuwe regels en wetten die veel administratieve rompslomp met zich meebrengen. Ook kunnen deze wetten beperkingen opleggen aan de activiteiten van een organisatie. Om deze reden zijn veranderingen in wet- en regelgeving gestegen naar een vierde plaats in de ranking.
Deze factoren zorgen voor meer wet- en regelgeving waar organisaties zich aan moeten houden:
Het brengt veel werk met zich mee om aan alle rapportageverplichtingen te voldoen, en voor sommige kleine bedrijven kan dit zelfs een onmogelijke taak zijn. Wil je graag compliant zijn én blijven aan alle nieuwe wetten en regels? Onze kwaliteit- en risicomanagementsoftware kan je hierbij helpen.
Ondanks de onzekere wereldwijde economische vooruitzichten en de hoge rentetarieven, zakken de macro-economische ontwikkelingen, die vorig jaar nog op nummer drie stonden, naar nummer vijf in 2024. Door COVID-19 hebben we grote economische schommelingen meegemaakt. De hoop is dat deze in 2024 tot rust komen. Het recordaantal verkiezingen kan hier wel roet in het eten gaan gooien, omdat er bij organisaties meer onrust kan ontstaan.
Er kan dan protectionisme optreden, wat ongunstig is voor de internationale handel. Dit risico zien we ook terug in de marktontwikkelingen. Het is belangrijk om overzicht te houden over de macro-economische ontwikkelingen die relevant zijn voor je organisatie. Op die manier weet je wat je kunt verwachten en kan je voorzorgsmaatregelen instellen.
In 2023 stond brandgevaar op de negende plek en in 2024 is dit gestegen naar plek zes. Schade door brand kan vaak enorm zijn, omdat organisaties hier langer van moeten herstellen en de impact op de supply chain groot kan zijn. Voor onder andere de farmaceutische en chemische industrie, die te maken hebben met licht ontvlambare en explosieve materialen, kan het soms jaren duren voordat beschadigde faciliteiten weer opgebouwd zijn en de productie weer op volle toeren draait. Hierdoor lijden ze enorm veel verlies.
Uit een analyse van Allianz Commercial van meer dan 1.000 bedrijfsschadeclaims over de afgelopen vijf jaar, met een waarde van meer dan 1,3 miljard dollar, blijkt dat brand de meestvoorkomende oorzaak van deze claims is. Dit risico neemt de tweede plaats in op het gebied van schadewaarde. Om schade binnen je organisatie door band zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om risico’s omtrent brandgevaar in kaart te brengen en maatregelen te nemen. Hier kan gedegen risicomanagement een belangrijke rol in spelen.
Klimaatverandering staat al enkele jaren stabiel op plek zeven. Aan de stijging van het risico natuurrampen blijkt echter dat dit risico van belang is voor bedrijven. Voor grote bedrijven heeft dit risico een hoge prioriteit en in een aantal landen is klimaatverandering zelfs het grootste risico.
De gevolgen van klimaatverandering worden ook steeds zichtbaarder. Zo zijn er in 2023 verschillende records gebroken:
Voor jouw organisatie kan dit betekenen dat je bijvoorbeeld maatregelen moet nemen om gebouwen bestand te maken tegen heftigere weersomstandigheden. Ook worden door klimaatverandering meer rapportageverplichtingen gesteld en dien je compliant te zijn aan steeds meer eisen.
Politieke risico’s en geweld zijn gestegen van de tiende plaats in 2023 naar de achtste plaats in 2024. De wereldpolitiek blijft onstabiel, wat risico’s op het gebied van supply chain en internationale handel met zich meebrengt. Actuele politieke risico’s zijn:
Afhankelijk van de sector van je organisatie kan het zijn dat er problemen ontstaan in de toeleveringsketen. Denk bijvoorbeeld aan langere levertijden of het wegvallen van bepaalde leveranciers. Wist je dat je met Zenya leveranciers kunt bijhouden én auditen? Zo kun je bijvoorbeeld toetsen of ze voldoen aan geldende wet- en regelgeving, zoals de NIS2.
Je leest meer over het auditen en managen van je leveranciers in dit artikel.
Er zijn diverse marktontwikkelingen die ervoor zorgen dat dit risico is gestegen van plek elf in 2023 naar plek negen in 2024. Ten eerste is er sprake van meer protectionisme. Er is een einde gekomen aan de allesomvattende globalisering. Hierdoor bevoordelen organisaties vooral hun eigen industrie en worden buitenlandse concurrenten tegengewerkt. Om nationale veiligheid te borgen, is er een netwerk ontstaan van investeringsbeperkingen en sancties. Hierdoor hebben organisaties beperkte toegang tot nieuwe markten, ideeën en werknemers.
Ten tweede is er een einde gekomen aan goedkope arbeid. Door de globalisering hadden organisaties toegang tot veel productiefactoren, waaronder met name arbeid. Door demografische veranderingen is dit veranderd. Er is een tekort aan geschoolde arbeidskrachten in verschillende sectoren, wat de strijd om talent aanwakkert.
Ten slotte is er veel onzekerheid over de impact van kunstmatige intelligentie (AI) op elke sector. Met AI zijn er veel risico’s ontstaan voor organisaties, zoals meer cyberaanvallen. Ook is onduidelijk wat de gevolgen voor de samenleving en de economie gaan zijn. Deze marktontwikkelingen vormen een risico voor bedrijven, ziet ook Ludovic Surban.
De drie factoren (meer protectionisme, het einde van goedkope arbeid en onzekerheid door de komst van AI) hebben een eenvoudige boodschap voor de meerderheid van de mkb’s: de uitdagingen op de markt zullen in het nieuwe tijdperk toenemen. Zorgen zijn niet misplaatst.”
Het risico personeelstekort is gedaald van plek acht in 2023 naar plek tien in 2024. Dit risico is gelinkt aan de gevolgen van COVID-19, en we zien dat veel van deze risico’s gedaald zijn op de ranglijst van dit jaar. In veel sectoren wereldwijd is er echter nog steeds een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Per land verschilt de ernst van dit risico. Zo staat personeelstekort op de tiende plek in Noord- en Zuid-Amerika, op de achtste plek in Europa en in de top vier in Australië, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.
Merk je dat jouw organisatie moeilijk aan nieuwe medewerkers komt? Door personeelstekorten kunnen bedrijfsprocessen soms helemaal stil komen te liggen, wat tot grote verliezen kan leiden. Dit is dan ook zeker een risico om in de gaten te houden binnen jouw organisatie.
Personeelstekorten, natuurrampen en veranderingen in wet- en regelgeving: het is slechts een greep uit de risico’s waar organisaties in 2024 mee te maken krijgen. Helaas zijn niet alle risico’s te vermijden, maar je kunt wel iets doen om te dealen met deze potentiële gevaren voor jouw organisatie.
Als je je organisatie zo goed mogelijk wilt voorbereiden op het komende jaar, is risicomanagement noodzakelijk. Breng risico’s in kaart, meld incidenten en voer verbetermaatregelen door. Risicomanagementsoftware helpt je hiermee. Wil je weten hoe Zenya jouw organisatie kan helpen om de top 10 risico’s van 2024 het hoofd te bieden? Lees dan hoe je risicomanagement in zes stappen implementeert of neem contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek over onze software.
Vraag de brochure aan zodat je alle informatie gemakkelijk bij de hand hebt.
Zelf zien wat Zenya RISK voor jouw organisatie kan gaan betekenen?
Neem vrijblijvend contact op met onze experts. Wij denken graag met je mee.