“Yes! We hebben de normering behaald!” Na maanden van voorbereiding, documenteren en interviews met auditoren, is het eindelijk gelukt: je zorgorganisatie voldoet aan alle eisen voor de felbegeerde normering en mag dit nu van de daken schreeuwen. Maar terwijl het management proost op dit enorme succes, blijft het op de werkvloer verdacht stil. En op de vraag wat de audit uiteindelijk heeft opgeleverd, halen zorgmedewerkers hun schouders op. “Ik weet eigenlijk niet wat eruit is gekomen”, mompelt een verpleegkundige. “Was dat niet iets voor de directie?”
Herkenbaar? Helaas is dit is een veelvoorkomende situatie die we regelmatig tegenkomen bij klanten. Je werkt keihard om audits te halen, maar binnen de organisatie merk je dat dit niet leeft. Als auditbevindingen niet goed landen bij medewerkers, verandert er weinig. Dus hoe zorg je dan dat zorgprofessionals meedoen aan audits én hier echt de waarde van inzien? Wij laten je vandaag vijf strategieën zien die je kunnen helpen!
Wordt een audit pas zichtbaar op het moment dat de auditor langskomt? Dat is net zo handig als de wekker zetten nadat je je verslapen hebt. Dit is een van de redenen waarom audits niet leven binnen organisaties. Geef zorgmedewerkers een rol in de voorbereiding. Zo weten ze vooraf waar de audit over gaat en wat zij kunnen bijdragen.
Hoe je dat aanpakt? Vorm bijvoorbeeld met een aantal medewerkers van diverse afdelingen een werkgroep en laat hen meedenken over wat goed gaat en wat beter kan. Op die manier voelen ze zich gehoord en zal de motivatie om mee te werken aan verbetering hoger zijn.
Voor veel medewerkers is een audit net zo abstract als het werk van Piet Mondriaan. Waar gaat de audit over? Waarom komt er een audit? En wat levert dit dan op? Dit zijn allemaal vragen die beantwoord zouden moeten worden voor meer betrokkenheid. Maak daarom altijd duidelijk wat een audit oplevert.
En als we je nog een tip mogen geven: laat eens zien welke verbeteringen uit eerdere audits zijn gekomen die als voordeel hebben gewerkt voor de medewerker. Denk hierbij aan minder administratieve rompslomp, efficiëntere processen of minder incidenten.
Is het glas halfvol of halfleeg? In de zorg gaan veel zaken heel goed. Maar is hier voldoende aandacht voor binnen je organisatie? Zo niet, dan kan dit ertoe leiden dat medewerkers zich minder gewaardeerd voelen. Pas daarom waarderend auditeren toe!
In de praktijk ziet dat er zo uit: vaker de dialoog aangaan met zorgmedewerkers, sterke punten uit de organisatie uitdiepen en inzetten op een lerende en verbeterende auditcultuur.
Lees meer over waarom je óók deze ‘zachte’ kant van audits nodig hebt.
Wie a zegt, moet ook b zeggen. Heb je input opgehaald in de organisatie en zijn hier bevindingen uitgekomen? Dan is het ontzettend belangrijk dat deze juist worden opgevolgd én dat dit wordt gecommuniceerd. Doe je dit niet? Dan denken medewerkers de volgende keer “Ach die audit, daar doen we toch niets mee”. Eeuwig zonde dus!
Wat praktische handvaten van ons: deel snel na de audit een update met de bevindingen en de opvolgacties. Stel ook een duidelijke eigenaar aan, zodat iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht. Zijn er resultaten geboekt? Ook dat is het delen waard!
Niets is zo fijn als waardering voor wat je doet. Dat vind jij, en je collega’s natuurlijk ook! Laat daarom zien dat je hun input en inspanningen waardeert. Zo maak je van de audit niet alleen een verbeterkans, maar ook een moment om medewerkers in het zonnetje te zetten.
Vraag je je af hoe je dit het beste aanpakt? Wat dacht je van een leuk bericht op het intranet, waarin je een aantal zogenoemde ‘audithelden’ aanstelt en hen bedankt voor hun inzet? Of bedank medewerkers persoonlijk met een klein cadeautje of een gezellige lunch. De mogelijkheden zijn eindeloos!
De beste resultaten behaal je niet alleen, maar met elkaar. Dat is waar we bij Zenya in geloven. Daarom maken we je het graag makkelijker om medewerkers bij een audit te betrekken met onze auditsoftware. Met onze software kun je onder andere:
Haal jij samen met je collega’s alles uit audits? Met deze strategieën én de ondersteuning van Zenya vergroot je niet alleen de betrokkenheid, maar zorg je er ook voor dat verbeteringen écht doorgevoerd worden!
Vraag de brochure aan zodat je alle informatie gemakkelijk bij de hand hebt.
Zelf zien wat Zenya voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag een gratis demo aan.
Ontdek hoe je met onze software je collega’s meekrijgt. Ga met ons in gesprek voor meer informatie.