nlenbe-nlSlimme software voor kwalitatief goede zorg van mens tot mens.

De kunst van auditeren: waarom je zowel harde feiten als soft skills nodig hebt

Audits: hoe zie jij ze? Als een verplicht nummertje waarbij iemand weer eens komt vertellen wat er niet goed gaat in je organisatie? Of als hulpmiddel om een normering te behalen of om inzicht te krijgen in de sterke kanten van je zorgorganisatie? Audits zijn er in diverse soorten en vaak wordt er per organisatie net weer anders mee omgegaan.

Laten we vandaag eens inzoomen op een grove verdeling van audits in twee soorten: de ‘harde’ audits om aan te tonen dat je aan een bepaalde norm voldoet, en de ‘zachtere’ kant waarbij je waarderend gaat auditeren om te leren en te verbeteren. Welke vorm van auditeren pas je toe? En hoe laat je ze goed verlopen? In deze blog lichten we beide vormen toe en ontdek je waarom je zowel cijfers als goede communicatie nodig hebt.

De ‘harde’ kant van auditeren: normgericht auditeren

Laten we beginnen bij de traditionele manier van auditeren. Deze vorm ben je ongetwijfeld tegengekomen wanneer je zorgorganisatie getoetst werd tegen een bepaalde norm, wetgeving of interne richtlijnen. Denk hierbij aan audits voor ISO-certificeringen, de NEN 7510 of HKZ-normen. Bij deze audit beoordeelt een onafhankelijke auditor of je organisatie aan de vereisten van een norm voldoet, waarbij het verzamelen van bewijs als onder andere beleidsdocumenten een grote rol speelt.

Is de audit uitgevoerd? Dan leidt dit bij ‘harde’ audits vaak tot een lijst met conformiteiten en non-conformiteiten die moeten worden opgevolgd. Dit is de mate waarin individuele leden van een groep (collega’s) de groepsnormen onderschrijven en naleven.

Voordelen:

Nadelen:

  • Kan als bureaucratisch en controlerend worden ervaren;
  • Medewerkers zien audits soms als ‘moetjes’ of als negatief en bedreigend;
  • De focus ligt vooral op wat fout gaat in plaats van wat goed gaat.

Op naar nieuwe certificeringen

Wil je deze auditvorm goed laten verlopen? Met onze software helpen we je op verschillende manieren. Zenya ondersteunt de workflow voor een audit. Planning en opvolging worden vastgelegd in een gestructureerd proces, wat de administratieve last aanzienlijk verlicht. En niet geheel onbelangrijk voor deze auditsoort: je kunt met onze software normen en andere kwaliteitseisen beheren én de normen direct koppelen aan processen en documenten. Zo weet je altijd precies waar je aan moet voldoen.

az West gebruikt succesvol koppeling tussen EPD en Zenya

De ‘zachte’ kant van auditeren: waarderend auditeren

En dan nu naar de zachtere, vaak positievere manier van auditeren: waarderend auditeren. Als je organisatie deze aanpak toepast, is het doel vaak leren en verbeteren. De focus ligt op de sterke punten binnen je zorgorganisatie en hoe je deze verder kunt uitdiepen en ontwikkelen. Deze aanpak herken je aan de positieve benadering en de ruimte voor dialoog en samenwerking.

Het lerend vermogen van jouw organisatie, reflectie en gezamenlijke groei spelen een grote rol. Omdat medewerkers worden gevraagd naar successen en verbeterkansen, kan dit de betrokkenheid verhogen en hen motiveren om mee te werken aan verandering.  

Voordelen:

  • Zorgt voor meer betrokkenheid van medewerkers en daardoor een positievere cultuur;
  • Stimuleert innovatie en continue verbetering;
  • Helpt bij het versterken van een kwaliteit- en veiligheidsbewustzijn in de organisatie.

Nadelen:

  • Minder objectief en meetbaar dan normgerichte audits;
  • Risico op minder aandacht voor compliance en risico’s;
  • Vereist een andere mindset en vaardigheden bij auditors.

Een positieve auditcultuur

Bij waarderend auditeren zijn interactieve auditmethoden ideaal om medewerkers te betrekken. Daarom kun je met onze vragenlijsttool gerichte vragen of checklists uitsturen. Liever open gesprekken met waarderende vragen? Ook dat is mogelijk. Komen er uit zo’n gesprek bevindingen? Dan kun je, indien nodig, direct verbeteracties uitzetten en koppelen aan de juiste persoon.

Komen er juist sterke punten en best practices uit het gesprek? Ook deze bevindingen zet je op één plek, die als single point of truth werkt. Zo is er niet alleen aandacht voor wat wél goed gaat, maar kunnen anderen ook nog leren van de best practices!

Hier ontdek je 5 tips om een audit beter te laten verlopen.

Combineer cijfers en communicatie voor een evenwichtige auditcultuur

Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn audits veel meer dan een verplichting of middel om certificeringen te behalen. Pas je zowel de harde als de zachte kant van auditeren toe? Dan biedt dit meerdere voordelen, zoals:

  • Je creëert een evenwichtige auditcultuur met ruimte voor zowel positieve als negatieve bevindingen;
  • Je vermindert risico’s omtrent compliance terwijl je groei en verbetering stimuleert;
  • Je voldoet aan normen en wetgeving;
  • Je medewerkers worden actief betrokken om te verbeteren en te innoveren.

Je zet audits op deze manier in om te voldoen aan wet- en regelgeving en maakt van de audit tegelijkertijd een moment om medewerkers op positieve wijze te betrekken. Je kijkt dus niet alleen naar de normering, maar geeft ook ruimte aan dialoog en verbetering.

Met Zenya ondersteun je beide auditvormen. Of je nu strakke nalevingseisen moet aantonen of juist wilt leren en verbeteren binnen je organisatie, onze auditsoftware helpt je om audits slimmer in te richten en maximaal resultaat te behalen. Want de échte kracht van auditeren zit in de combinatie: feiten en cijfers aan de ene kant, betrokkenheid en communicatie aan de andere. Pas jij ze al allebei toe?

Meer weten over Zenya?

Vraag de brochure aan zodat je alle informatie gemakkelijk bij de hand hebt.

Download de brochure voor Zenya Software - Software voor kwaliteits- en risicomanagement

Gratis demo beschikbaar

Zelf zien wat Zenya voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag een gratis demo aan.

Meer weten over het verbeteren van audits met Zenya?

Ontdek hoe je met onze software beide auditvormen efficiënt uitvoert. Ga met ons in gesprek voor meer informatie.