“AI inzetten in je organisatie kan spannend zijn. Maar vijfentwintig jaar geleden vonden we ‘het internet’ ook spannend.” Frank Stege, Innovation Lead bij Zenya, kijkt met een nuchtere blik naar de opkomst van AI in de zorgsector. AI-innovaties ontwikkelen razendsnel. Ook bij Zenya gaan we hierin mee. Maar met de opkomst van nieuwe AI-features ontstaan er bij onze klanten ook vragen. Hoe veilig zijn de nieuwe AI-oplossingen? En hoe voorkom je dat medewerkers AI blind vertrouwen, maar er tegelijkertijd ook niet bang voor zijn? Je leest het in deze blog.
Bij Zenya konden we als innovatieve softwareontwikkelaar natuurlijk niet achterblijven wat betreft AI-ontwikkelingen. Zoals je misschien al hebt gelezen, hebben we een aantal slimme AI-functionaliteiten toegevoegd aan onze software. Sommige features zitten in de software verwerkt (bijvoorbeeld in onze vernieuwde module voor risicomanagement), andere features kun je tegen extra betaling bij ons afnemen of zijn beschikbaar op aanvraag (bèta).
Frank Stege, Innovation Lead bij Zenya, is samen met developers volop met dit onderwerp bezig. Hij vertelt: “De adoptie van AI-oplossingen in de zorg is in volle gang. Bij Zenya gaan we hierin mee en hebben we bijvoorbeeld AI Search ontwikkeld, waarmee zorgprofessionals sneller de juiste informatie vinden binnen Zenya, zonder dat ze door verschillende documenten moeten bladeren.”
Als een medewerker een document vindt over wondzorg, maar niet checkt of het protocol specifiek geldt voor zijn afdeling, dan kan het daar alsnog misgaan. Daar moet je je als organisatie bewust van zijn.”
Klinkt goed, natuurlijk. Maar hoe zorg je er als organisatie voor dat AI waarde toevoegt en geen risico vormt? “We gebruiken AI in Zenya om informatie toegankelijker en het werk van zorgprofessionals makkelijker te maken. Maar het blijft belangrijk dat mensen begrijpen hoe AI werkt en waar de grenzen liggen”, zegt Frank.
Een voorbeeld: met AI Search kun je in Zenya razendsnel relevante documenten tonen op basis van een vraag (en niet alleen op trefwoord). Maar dat betekent niet automatisch dat het eerste zoekresultaat juist is. Frank: “Als een medewerker een document vindt over wondzorg, maar niet checkt of het protocol specifiek geldt voor zijn afdeling, dan kan het daar alsnog misgaan. Daar moet je je als organisatie bewust van zijn.”
We merken dat sommige zorgorganisaties nog vragen hebben over de veiligheid van AI in Zenya. Soms horen we de vraag: ‘Komt onze informatie dan niet op straat te liggen?’. Het antwoord daarop is kort: nee. “We werken binnen de beveiligde, vertrouwde Microsoft Azure-omgeving. Alle informatie blijft binnen de organisatie en wordt niet gebruikt voor het trainen van AI-modellen.”
Sommige klanten hebben ook vragen over de betrouwbaarheid. AI geeft antwoorden in Zenya, maar wie controleert of die antwoorden kloppen? “In Zenya tonen we daarom altijd de bron van een AI-antwoord”, zegt Frank. “We willen dat mensen kritisch blijven en checken waar de informatie vandaan komt.” Onze visie hierop is dat zorgorganisaties zelf een actieve rol moeten spelen in het opleiden van medewerkers en het creëren van ‘AI-geletterdheid’.
“AI gaat een steeds grotere rol spelen, of we dat nu willen of niet. Daarom is het belangrijk dat medewerkers snappen hoe AI werkt, hoe ze goede vragen stellen aan AI én hoe ze antwoorden interpreteren.” Met de opkomst van het internet waren er ook zorgen. Is dit wel veilig? Wat als medewerkers verkeerde informatie online vinden? Maar uiteindelijk hebben zorgorganisaties richtlijnen opgesteld en medewerkers getraind om veilig en verantwoord gebruik te maken van het internet. Frank: “Met AI moeten we dezelfde route volgen.”
In onze software wordt AI niet ‘zomaar’ geïntroduceerd. Nieuwe functionaliteiten worden altijd getest met klanten voordat ze breed worden uitgerold. “We zetten de AI-features dan eerst aan voor een selecte groep gebruikers in een testomgeving.”
In onze software wordt AI niet ‘zomaar’ geïntroduceerd. Nieuwe functionaliteiten worden altijd getest met klanten voordat ze breed worden uitgerold. “We zetten de AI-features dan eerst aan voor een selecte groep gebruikers in een testomgeving. Dat proces van testen en aanpassen is nodig, omdat AI in de zorg feilloos moet werken”, legt Frank uit. Ook zitten niet alle AI-functionaliteiten (zoals Zenya AI Search) automatisch in de software, dus je hoeft hier sowieso geen gebruik van te maken als je niet wilt.
Frank en zijn team blijven werken aan nieuwe AI-functionaliteiten. “Zo zijn we nu aan het onderzoeken hoe we spraakgestuurd incidentmelden kunnen ontwikkelen. Zorgprofessionals hebben niet altijd tijd om lange formulieren in te vullen. Hoe mooi zou het zijn als een medewerker een melding straks gewoon kan inspreken en dit automatisch wordt omgezet naar een gestructureerde melding in Zenya?”
Daarnaast zijn we ook bezig met onderzoek naar een integratie met Microsoft Teams en Microsoft Copilot. “Veel organisaties werken dagelijks met Teams. Dan is het logisch om AI-functionaliteiten daar beschikbaar te maken. Bijvoorbeeld dat je, wanneer je in Teams aan het werken bent, daar vragen kunt stellen via Zenya AI Search. AI Search is dan gekoppeld aan Teams”, legt Frank uit.
Als kwaliteits- en risicomanager in de zorg heb je een belangrijke taak – je moet er niet alleen voor zorgen dat AI in Zenya veilig wordt ingezet, maar ook dat medewerkers AI op de juiste manier gebruiken. “Je kunt als organisatie wachten totdat AI vanzelf ingeburgerd is. Of je kunt proactief zorgen voor AI-geletterdheid en bewustwording creëren.”
Je kunt AI-bewustzijn creëren door onder andere:
Bij Zenya doen we er alles aan om AI veilig en toegankelijk te maken, maar uiteindelijk moeten zorgorganisaties zélf hun mensen opleiden en begeleiden. Als je dit goed doet, dan is AI een krachtig hulpmiddel waar je als organisatie veel voordeel uit kunt halen.”
“AI is niet iets om bang voor te zijn. Het is een tool die – indien goed ingezet – de werkdruk juist kan verlagen en de zorg veiliger kan maken. Maar alles begint bij bewustwording”, zegt Frank. AI-geletterdheid is geen luxe, maar een noodzaak. “Bij Zenya doen we er alles aan om AI veilig en toegankelijk te maken, maar uiteindelijk moeten zorgorganisaties zélf hun mensen opleiden en begeleiden. Als je dit goed doet, dan is AI een krachtig hulpmiddel waar je als organisatie veel voordeel uit kunt halen”, besluit Frank.
Wil je meer weten over AI in Zenya? Hier lees je meer over de nieuwe functionaliteiten. En wist je dat je met Zenya BOOST bewustwordingscampagnes kunt opzetten, waarmee je op een laagdrempelige manier informatie over AI kunt delen met medewerkers?
Vraag de brochure aan zodat je alle informatie gemakkelijk bij de hand hebt.
Zelf zien wat Zenya voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag een gratis demo aan.
Neem vrijblijvend contact, we bespreken graag de mogelijkheden met je.