nlDé beste software voor kwaliteits- en risicomanagement.

Compliant zijn aan de AVG? Dat is makkelijker dan je denkt

45% van de datalekken vond in 2023 plaats bij zorgorganisaties. Daarmee is de zorg de meest gehackte sector van Nederland. Dit blijkt uit de datalekkenrapportage van de Autoriteit Persoonsgegevens uit 2023De noodzaak om met de AVG aan te slag te gaan, is voor zorgorganisaties dus hoog. Hoe beveilig je gevoelige persoonsgegevens? En hoe voldoe je aan alle wetgeving omtrent de AVG?  In dit artikel ontdek je wat dé oplossing is die het jouw zorgorganisatie makkelijk maakt om aan de AVG te voldoen.  

Waar staat AVG voor en wat is de betekenis van de AVG-wet?

De AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit is de Nederlandse variant van de Europese GDPR: General Data Protection Regulation. Deze privacywet regelt dat organisaties persoonsgegevens zorgvuldig verwerken. Volgens de wet dien je: 

 • Een goede reden te hebben voor het verzamelen van persoonsgegevens;
 • De persoonsgegevens veilig te verzamelen en op te slaan;
 • Niet meer persoonsgegevens te verzamelen dan nodig.

De AVG heeft dus betrekking op (bijzondere) persoonsgegevens. Hiermee bedoelen we alle gegevens die herleidbaar zijn tot een persoon. Denk hierbij aan een naam, adres of telefoonnummer. Veel organisaties, waaronder de zorgsector, moeten in Europa aan de AVG voldoen.

AVG en GDPR compliant zijn met Zenya

Waarom de AVG met name in de zorgsector belangrijk is

Zorgorganisaties werken met ontzettend veel (bijzondere) persoonsgegevens. Het verzamelen van deze gegevens is nodig om zorg te kunnen verlenen aan een patiënt. Privacy in de zorg is heel belangrijk, omdat het hier over gevoelige gegevens van kwetsbare personen gaat. Omdat zorgorganisaties met zoveel gegevens werken, is het risico op datalekken automatisch hoger.  

Voor kwaadwillenden kunnen persoonsgegevens namelijk erg waardevol zijn. Ze kunnen deze namelijk doorverkopen of losgeld eisen als ze toegang hebben tot de gegevens.  

Om deze reden is het belangrijk om de persoonsgegevens goed te beveiligen. Naast de wettelijke verplichting, merk je als zorgorganisatie vele voordelen als je jouw gegevensbeveiliging op orde hebt. De AVG biedt namelijk ook kansen.  

 • Meer betrouwbaarheid: Implementeer je informatiebeveiligingsprocessen en leg je deze uit aan cliënten of patiënten? Dan bouw je aan betrouwbaarheid en transparantie. Als gevolg daarvan zullen mensen wellicht sneller voor jou als zorgaanbieder kiezen;
 • Minder kans op boetes: Voldoe je niet aan de AVG? Een boete kan hoog oplopen: tot 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde jaaromzet. Door compliant te zijn aan de AVG, voorkom je dit probleem;
 • Efficiëntere gegevensverwerking: Als je data efficiënt verwerkt, creëer je een heldere structuur. Dit leidt tot meer productiviteit. Daarbij hebben patiënten en cliënten ook toegang tot hun gegevens. Zij kunnen deze nagaan en bevestigen of alles klopt. Dit leidt tot een nauwkeuriger klantenbestand.

Tegen welke uitdagingen loopt de zorg aan?

Wist je dat Nederland bovenaan de lijst staat als het land met de meest gemelde gegevensinbreuken? Dit staat in het overzicht van vijf jaar AVG van Smartlockr 

Gemeten vanaf januari 2022 is in heel Europa voor 1,64 miljard euro aan boetes opgelegd door gegevensbeschermingsautoriteiten. Dit getal wijst erop dat het aantal gemelde AVG-boetes elk jaar met 50% is gestegen. 

AVG-cijfers-Zenya-software

Het valt dus op te merken dat er nog ruimte voor verbetering is.  

Naast dat compliant zijn aan de AVG dus een veelomvattende klus kan zijn en nog niet altijd goed gaat, staat de zorg voor nog wat extra uitdagingen: 

 • De hele organisatie werkt met persoonsgegevens. In veel organisaties heeft enkel de Privacy Officer te maken met de AVG, maar in het geval van een zorginstelling werken alle medewerkers met patiëntgegevens;
 • De juridische kant zorgt voor meer werk. In de zorg kampt men al met veel administratie. Met de AVG-wet wordt dit er helaas niet minder op, omdat er veel regels bij komen. Zo moeten medewerkers verwerkingsovereenkomsten opstellen en bijhouden, data protection impact assessments (DPIA's) uitvoeren en het beveiligingsbeleid up-to-date houden;
 • Er zijn personeelstekorten. Er is in de zorg al jaren sprake van personeelstekorten. Door de vergrijzing is er echter steeds meer zorg nodig. Omdat de AVG meer werk in beslag neemt, zorgt dit ervoor dat zorgpersoneel minder tijd heeft voor patiënten of cliënten.
Voldoen aan de AVG wet met Zenya software

Onze ISMS-oplossing ruimt alle hindernissen uit de weg

Zoals je in dit artikel hebt gelezen, kunnen zorgorganisaties een flinke kluif hebben aan de AVG. Er zijn veel nieuwe regels, er is meer administratie en er worden veel patiëntgegevens verzameld in zorgorganisaties. Dit maakt het lastig om overzicht te houden over alle data én om aan te tonen dat je de gegevensverwerking op orde hebt. Gelukkig kan het ook anders!  

Met de ISMS-oplossing van Infoland heb je één integraal systeem waarmee je aan deze privacywet kunt voldoen. Dankzij Zenya: 

 • Heb je een overzicht van relevante normkaders en bewijslast, zodat je aan wet- en regelgeving voldoet;
 • Kun je informatiebeveiliging binnen je zorgorganisatie borgen;
 • Beschik je altijd over up-to-date persoonsgegevens en informatie.

Zo hebben we onze klant, het RIWB K/AM, ook kunnen ontzorgen op het gebied van de AVG:

Voldoen aan de AVG is een zoektocht naar wat wel en niet mag. Dankzij een goed basissysteem kunnen we nu eenvoudig en snel aantonen dat we AVG-proof zijn.

Katrijn Prins
Beleidsmedewerker Kwaliteit RIBW K/AM 

Na de implementatie van Zenya had het RIBW K/AM één integraal systeem om te kunnen voldoen aan de AVG.   Wil jij dit ook voor jouw zorgorganisatie? Neem dan contact met ons op of vraag een gratis, vrijblijvende demo aan. Met onze software ben je in een mum van tijd compliant aan de AVG.  

Meer weten over Zenya?

Vraag de brochure aan zodat je alle informatie gemakkelijk bij de hand hebt.

Download de brochure voor Zenya Software - Software voor kwaliteits- en risicomanagement

Gratis demo beschikbaar

Zelf zien wat Zenya voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag een gratis demo aan.

Meer weten over onze oplossing waarmee je in één keer compliant bent aan de AVG?

Ontdek dan onze ISMS oplossing voor de langdurige zorg, of vraag meteen een gratis demo aan!