‘Blije medewerkers zijn gemotiveerde medewerkers’. Dat zal elke werkgever beamen. Maar wat maakt medewerkers tevreden? En hoe draag je als werkgever bij aan medewerkerstevredenheid? Een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) helpt je om daarachter te komen. Een beproefde manier om MTO uit te voeren, is met behulp van vragenlijsten. Hoe pak je dat goed aan en hoe helpt Zenya je hierbij? Dat lees je in dit artikel.
Kreeg je vroeger op de werkvloer automatisch mee hoe het met je medewerkers ging? Nu er vaker hybride gewerkt wordt, is dat een stuk lastiger. Een MTO is als het ware een ‘interne audit’ die inzicht geeft in hoe medewerkers hun werk en jou als werkgever waarderen. Bovendien geef je een krachtig signaal af dat je het welzijn en werkgeluk van je medewerkers belangrijk vindt.
In Nederland is het uitvoeren van MTO’s niet verplicht. Toch loont het om de werkbeleving en tevredenheid van je werknemers te meten. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Want tevreden medewerkers:
Hoe tevreden je medewerkers zijn, hangt af van verschillende factoren. Een fijne werkomgeving en een prettige werksfeer dragen bij aan de medewerkerstevredenheid. Net als een goed salaris en aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken.
Ook het ontvangen van erkenning en waardering voor hun werk zorgt voor meer tevredenheid. Denk aan regelmatig positieve feedback geven, goed werk belonen en personeelsactiviteiten organiseren. Andere aspecten die de werktevredenheid verhogen, zijn duidelijke communicatie over taken en verwachtingen en voldoende zelfstandigheid en eigenaarschap in het werk.
Er zijn verschillende manieren om de medewerkerstevredenheid binnen jouw organisatie te meten. De meestgebruikte methode om een MTO uit te voeren, is met een vragenlijst of enquête. Hierbij geven medewerkers hun mening over onderwerpen als:
Bepaal welke onderwerpen je meeneemt in het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Realiseer je dat hoe langer de vragenlijst is, des te meer mensen halverwege afhaken. Stel eventueel een kleine beloning tegenover het invullen van de volledige vragenlijst, zoals een tegoedbon die je kunt aanvragen via een link op de bedankpagina. In plaats van één lange vragenlijst kun je het MTO ook opknippen in deelonderzoeken.
Geef medewerkers de mogelijkheid de vragenlijst anoniem in te vullen. Dit verhoogt hun gevoel van veiligheid, waardoor de kans groter is dat ze hun oprechte mening delen zonder angst voor vervelende consequenties.
Formuleer de vragen duidelijk en gebruik korte zinnen. Zo begrijpen je medewerkers goed wat er van hen gevraagd wordt. Heb je veel medewerkers die geen Nederlands spreken? Overweeg dan om de vragenlijst ook aan te bieden in andere talen.
Beoordelingsvragen drukken een waardering uit in een cijfer of schaal. Zo weet je wel hoe iemand een bepaald aspect beoordeelt, maar niet waarom. Waarom geeft iemand zijn werkplek een onvoldoende: is het te koud, te warm of te lawaaierig, zit de stoel niet lekker of is het beeldscherm niet goed te zien door schittering van buiten? Door ook te vragen naar de achterliggende redenen, levert je MTO concrete handvaten voor verbetering op.
Na het invullen van de enquête kun je de data analyseren en eventuele problemen of knelpunten binnen jouw organisatie in kaart brengen. Stel vervolgens een actieplan op om de medewerkerstevredenheid te verhogen.
Benoem in dit actieplan de volgende zaken:
Een MTO-vragenlijst opstellen, versturen en analyseren kan met behulp van verschillende tools, bijvoorbeeld Microsoft Excel, Google Forms, enquêtetools zoals Survey Monkey of Typeform of een module binnen je kwaliteitsmanagementsoftware, zoals Zenya CHECK.
Welke tool je ook kiest voor je MTO, let goed op aspecten als beschikbare vraagtypen, gebruiksgemak (voor de maker, de invuller én de analist) en kosten. Een ander belangrijk aspect bij het kiezen van de juiste survey tool is privacy: hoe gaat de leverancier om met de persoonlijke gegevens en vertrouwelijke antwoorden van je medewerkers? Met een tool die binnen je eigen bedrijfsnetwerk draait, loop je minder risico op bijvoorbeeld datalekken dan met een online tool.
Wist je dat Zenya CHECK, de auditmanagementsoftware van Infoland, perfect is voor het opstellen van een MTO? Met Zenya CHECK stel je in no-time vragenlijsten op die je vervolgens in een paar klikken verspreidt onder je medewerkers. Met behulp van de realtime dashboards trek je snel en eenvoudig conclusies uit de ingevulde enquêtes. De inzichten uit het MTO helpen je om verbetermogelijkheden te identificeren en acties te ondernemen om de medewerkerstevredenheid binnen jouw organisatie te verhogen.
Benieuwd naar hoe Zenya jouw organisatie kan ondersteunen bij je medewerkerstevredenheidsonderzoek? Lees hier meer over Zenya CHECK.
Vraag de brochure aan zodat je alle informatie gemakkelijk bij de hand hebt.
Zelf zien wat Zenya voor jouw organisatie kan betekenen? Vraag een gratis demo aan.
Vraag vrijblijvend een persoonlijke demo aan, zodat we online of op locatie de mogelijkheden kunnen bespreken.